In 2018 vindt de collecte plaats van 5 t/m 10 maart                           

Opbrengsten zijn hard nodig

Buitenspelen en bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. In een tijd waarin 80 procent van de kinderen onvoldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht worden besteed aan buitenspelen. Daarom ondersteunt Jantje Beton kinderen om hun eigen buurt leuker te maken. Want als het buiten leuk is, blijven kinderen niet binnen. 

Jaarlijks zetten zo’n 1600 jeugdverenigingen zich in voor de Jantje Beton Collecte en lopen ruim 40.000 collectanten mee om geld op te halen voor buitenspelen en bewegen in de eigen buurt. De helft van de opbrengst mogen jeugdclubs zelf houden. De andere helft zet Jantje Beton in voor buitenspeelprojecten door het hele land.            

Geschiedenis 

Steeds meer beton in jaren zestig

Eind jaren zestig schoten de flats, autowegen en parkeergarages als paddenstoelen uit de grond. Alles werd volgebouwd. Er kwam steeds meer ‘beton’ en steeds minder ruimte om buiten te spelen. Op 2 april 1968 richtten een aantal landelijke organisaties voor buurt- en jongerenwerk het Nationaal Jeugd Fonds op. Hun doel was extra fondsenwerving voor zinvolle jeugdvoorzieningen die niet of onvoldoende voor subsidies in aanmerking kwamen. De naam ‘Jantje Beton’ werd pas enkele jaren later aan het fonds verbonden. Jantje Beton kwam op voor het recht van alle kinderen om buiten te spelen. 

De heer B. Bouman maakte het tekeningetje van Jantje Beton. Prinses Beatrix, toen nog bestuurslid en nu beschermvrouwe van Jantje Beton, maakte vervolgens het beeldje van Jantje Beton. Sinds 1973 is het origineel te bezichtigen in de miniatuurstad Madurodam.